Változtatta már meg a hétköznapjaitokat, teljesen egy film?

Nekünk igen. Sokat változott az életünk, mióta láttunk egy csodaszép svéd filmalkotást egy varrónőről, aki egy bevándorlók lakta faluban úgy segített az ott élőknek az akklimatizálódásban, hogy vállalta, mindenkinek varr ruhákat. Passzióból, segítőkészségből, önzetlen szeretetből. Mert a hideg északi táj egyébként is nagy kihívás sokszor a harmadik világból érkezetteknek. A meleg ruhák pedig elengedhetetlenek voltak abban a környezetben.

A párom azóta varr. Mindenféle ruhákat is már!

Eleinte csak párnahuzatot és hasonlókat vállalt be, de ma már egy rakás dolgot előállít itthon, amit nem kell emiatt drágábban megvennünk. Ebben nagy segítségére volt a Varrógépguru.

Ez egy online kereskedés, nagyszerű eszközökkel mindenféle felhasználótípusra koncentrálva. Tényleg mindenféle apróságokat is be lehet szerezni ott, de vettem neki, a páromnak a szülinapjára erről a helyről egy varrógépet, ha már ilyen szép motivációt talált. Ami egyúttal hasznos is nekünk, és néha – követve a film üzenetét – a hajléktalanszállóra is vittünk ezt-azt ami az ő keze munkája.

Büszkén hirdeti a Varrógépguru, hogy ők nem egy átlagos kereskedés, ahol a drágább dolgokból (magukból a varrógépekből mondjuk) csak egy-két típust forgalmaznak, hanem náluk széles a skála: általános varrógépekből, gombfelvarró, gomblyukazó gépekből, reteszelőgépekből, vasalóasztalokból, gőzkazános és gőzállomásos vasalókból is.

Mindenféle célcsoport keresheti őket varrás, vasalás témakörben – például a filmben látható menekülttábor egy övékhez hasonló kereskedésből beszerezhetne mindent egy komplett ellátóközponthoz (ami a ruhákat és ruhaanyagú dolgokat illeti). De ténylegesen, üzemek is lehetnek (gondolom, hogy bizonyára vannak is) a vásárlóik között, hiszen nem egy termékünknél láttam az “ipari” megjelölést. Az árak is ingadozók olyan értelemben, hogy kisebb tudású, átlagfelhasználói dolgok is megtalálhatók apró munkákhoz, és egyetlen márkán belül a strapabíró – de még mindig nem ipari felhasználású cuccok – is megvannak náluk. Az “ipari” szekció pedig külön ki van emelve az oldalon. Viszont a márkákat egyenként is úgy nézzétek át, ha vásároltok, hogy ott is leírják, kifejtik, mire használható nem egy átlagember számára, egy varrógép.

Jó és alapos leírásokkal és kiegészítő tevékenységekkel teszik még vonzóvá tehát magukat. Például javítanak is… Egy valami állandó azonban a színes palettán (és ezt olvasom a neten is a visszajelzésekből, ha bárki ír valahol erről a kereskedésről): a maga szintjén minden termékük a csúcsminőséget képviseli! Ki egyszerű anyagokkal dolgozna csak, ki nagyobb kihívás elé állítaná a gépet – mindenkinek lesz neki való eszköz, méghozzá a legjobb fajta. És igaz a minőség az általuk megjavított, szakemberrel életre keltett dolgokra egyaránt: jó munkát végeznek!

Én konzultáltam is velük, mielőtt az említett ajándékot vásároltam. Ha kedves a szívünknek egy régi varrógép, ők megjavítják ugyan, de önzetlenül és térítésmentesen adtak alapos tájékoztatást, hogy miért nem célszerű mondjuk édesanyám varrógépére már túl sokat költeni, és mi lenne az a mai terméklistából, ami jó áron kiválthatná azt. Így tudtam, hogy mi mellett döntsek laikusként is, a család muzeális darabját pedig eltettük dísznek. Majd, ha lesz rá felesleges pénzem, azért megjavíttatom, kerül, amibe kerül… De a Varrógépguru lesz ebben is a partner, mert tudom, hogy ők nem áraznak túl ilyen jellegű szolgáltatást sem, ugyanakkor a tudásuk meglesz hozzá!