Mit tegyünk, ha a Földön maradnánk?

A testvérem nagyon szereti a tudományos-fantasztikus filmeket: nemrég újranéztük vele Christopher Nolan Interstellar című filmjét, amit (asztronómiai érdeklődése miatt) különösen szeret. Évekkel ezelőtt együtt láttuk valamelyik moziban, de elfelejtettem már, mennyire nyomasztó is a film azon része, ami a földi élet ellehetetlenülését, a különböző természeti katasztrófákat, porviharokat meg a mezőgazdaság válságba kerülését részletezi. Különösen a klímakutatók riasztóbbnál riasztóbb jóslatai fényében nyugtalanító ez – el is kezdtünk beszélgetni arról a tesómmal, hogy vajon mi, mint egyszerű, hétköznapi emberek, tehetünk-e bármi érdemit az ügyben, és ha igen, akkor milyen lehetőségeink vannak egy élhetőbb jövő megalapozására.

Kiderült, hogy a tesóm nagyon hisz a különböző alternatív, megújuló energiaforrások alkalmazásában – szerinte ezeket kellene minél szélesebb körben elterjeszteni, és a lakosság körében is minél inkább ösztönözni. Vannak is nagyon jó kezdeményezések: mutatott is egy oldalt, a KlimaGlobal weboladlát példának. A KlimaGlobal egy légkondicionálók és hőszivattyús rendszerek telepítésével foglalkozó cég – ezek közül elsősorban az utóbbi az, ami környezetvédelmi szempontból előremutató és érdekes. Míg ugyanis egy egyszerű légkondicionáló berendezés többnyire csak tüneti kezelést jelent (vagyis csökkenti az otthonunkban a klímaváltozás következtében már-már elviselhetetlenségig fokozódó hőhullámok hatását), hosszú távon azonban inkább csak súlyosbítja a problémát a használata. A hőszivattyús rendszerek azonban kiváló alternatívát jelenthetnek, bizonyos típusaik egyszerre képesek ugyanis gondoskodni az otthonunk hűtéséről és fűtéséről is, ráadásul mindezt környezetkímélő módon, rendkívül kicsi energiafelhasználással teszik – alapvetően ugyanis a környezet energiáját (amit elsősorban a talajból vagy a levegőből nyernek) hasznosítják.

KlimaGlobal

Az egyetlen probléma, hogy a kiépítésük meglehetősen drága, így az átlagemberek számára többnyire nem elérhető – erre jelenthetnek viszont megoldást a különböző otthonfejlesztési támogatások és pályázatok, amelyek a hasonló, környezetbarát rendszerek telepítését támogatják. (A tesóm szerint ezekből kellene sokkal több ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások használata szélesebb körben is elterjedhessen.)

Ha azonban valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy rendelkezésére áll a szükséges tőke, és szeretne beruházni egy hőszivattyús rendszerre, akkor a döntésével mindjárt két legyet üthet egy csapásra: nem csak a környezetnek tesz ugyanis jót ezzel hosszú távon, hanem a saját pénztárcájának is. A hőszivattyús rendszerek üzemeltetése ugyanis, miután már telepítettük őket, meglehetősen olcsó, így a rezsiköltségeinken is hamar érezni fogjuk a jótékony hatását. A KlimaGlobal oldalán minden szükséges információt könnyedén megszerezhetünk ezzel kapcsolatban: számtalan hasznos leírás és cikk található ugyanis a honlapon, amelyekből laikusként is erőfeszítésmentesen felvértezhetjük magunkat a hőszivattyúkra vonatkozó legfontosabb alapismeretekkel. Ha pedig már eldöntöttük, hogy beruházunk, egy nagyon egyszerű online űrlap kitöltésével azonnal árajánlatot is kérhetünk az oldalon.

Persze ahhoz, hogy a befektetésünk hamar megtérüljön, megfelelő szakembereket kell választanunk a kivitelezéshez: olyanokat, akik garantálni tudják számunkra a minőséget és az időtállóságot. A KlimaGlobal csapatára ebben a tekintetben is bátran hagyatkozhatunk – sokéves tapasztalatuknak köszönhetően könnyedén megtalálják a számunkra leginkább megfelelő és kifizetődő típust (különböző adottságok és körülmények között eltérő típusú hőszivattyús rendszerek kiépítésére lehet ugyanis szükség), a minőségi alkatrészek és készülékek beépítésével pedig biztosítják számunkra, hogy a megtérülési idő a lehető legrövidebb legyen.

Ha tehát nem szeretnénk, hogy a jövőben egy másik bolygóra kelljen költöznünk, amennyiben életben akarunk maradni, és ehhez a megújuló energiaforrások használatát látjuk a leginkább célravezető útnak, akkor mindenképpen keressük fel a KlimaGlobal weboldalát.