Már a filmekben is a napelemes rendszerek a téma

Nem gyakran, de ha úgy van ideje a családnak, akkor szívesen leülünk filmet nézni, vagy akár egy-egy jó sorozatba is belevágunk. A mindennapokban nem része az életünknek a tévé, mint ahogy moziba se járunk minden héten, de még minden hónapban sem. Ritkán ülünk le tehát megnézni valamilyen filmet. Legutóbb egy családi vígjátékot néztünk és a kisebbik gyermekünk vette észre, hogy napelemek vannak a házak tetején. Megkérdezte, hogy mik azok, mi pedig megpróbáltunk rá válaszolni.

Elmeséltük neki, hogy mi is szeretnénk otthonra napelemet, hisz ez tiszta, zöld energia, amivel nemcsak pénzt tudunk megspórolni, de még a környezetünket is védjük. Aztán arról is meséltünk, hogy a napelemes rendszerek mi mindenben hasznosak. Hogy áramot állítanak elő, ezt pedig egy berendezés átalakítja olyan árammá, amit itthon tudunk használni. Így nem kell majd villanyszámlát fizetni. A gyerekek nagyon megörültek ennek a hírnek, különösen azért, mert a mindennapokban próbálunk környezetbarát módon élni.

Örültünk mi is a párommal, hogy szóba került a téma, mert bár az igaz, hogy tervezzük, azért még sosem vágtunk bele komolyabban. Ez motiváció is volt tehát, hogy utánajárjunk a témának. Ekkor találtunk rá a napelemesrendszerk.info oldalra, ahonnan nagyon sok segítséget kaptunk.

A monokristályos napelem, vagy a polikristályos napelem kérdésköréig is eljutottunk. Nyilván először, a napelemesrendszerek.info tanácsára azzal kezdtük, hogy megnéztük a villanyszámláinkat, elővettük az elmúlt egy év számláit, kivonatait és összeszámoltuk, hogy általában mennyi áramot is fogyasztunk. Nem valami keveset, erre jutottunk és ez még inkább motiváló volt, hogy nekilássunk végre megvalósítani az álmukat és a nap energiáját használni a háztartásunkban.

Kérdés volt továbbá, hogy monokristályos napelem vagy polikristályos napelem kerüljön a házra. Bevallom, ezekről fogalmam sem volt korábban, hogy melyik micsoda is. A polikristályos esetében a napelempanelek több cellából állnak, ezeket több kristály alkotja. Ezek tömbökben vannak, olcsóbbak hisz kevesebb idő és energia előállítani őket, ezzel párhuzamosan pedig a teljesítményük alacsonyabb.

Ebből is látszik, hogy a monokristályos napelem drágább ugyan, de nagyobb a teljesítményű. Nyolcszög alakú cellákból áll a szilícium, ami egy tömbben dermed meg. Költségesebb ugyan, de mint már említettem, a teljesítménye nagyobb, a garanciaideje pedig hosszabb.

A monokristályos napelem tehát drágább és jobb teljesítményű, azonban ez nem jelenti azt, hogy a polikristályos ne lenne jó. Bizonyíték erre az, hogy többségében polikristályos napelemek vannak használatban.

Akármelyik mellé teszi is valaki a voksát, a napelemesrendszerek.info segít a megvalósításban. Miután felmértük az igényeinket, tehát hogy jelenleg, és hosszú távon a háztartásunk milyen energiaigénnyel rendelkezik, jönnek a lehetőségek. Ami már a szakemberek dolga, hogy milyen a tető fekvése, a ház szerkezete, nincs-e valami, ami árnyékol, például egy szomszédos épület vagy egy nagy fa. Ezek mind fontos kérdések és érdemes ezeket alaposan átgondolni. Maga a rendszer telepítése nem több egy-két napnál, érdemes tehát rászánni az időt a tervezésre. A tájékozódáshoz pedig remek kiindulópont a napelemesrendszerek.info.

Így mi is belevágtunk, hogy megvalósítsuk régi vágyunkat. Ehhez pedig csak egy családi filmdélután kellett, hogy újra szóba jöjjön a téma. Halogatni nem szabad, ezt saját tapasztalatból mondom, hisz mielőbb kiépül a rendszer, annál előbb élhetünk még környezetbarátabb módon.