Jó lenne, ha lenne egy olyan film, ami a fogorvosokról szól

A fogorvosokkal kapcsolatban rengeteg tévhit alakult ki az évek során. Sokan nem is tudják megmondani, hogy miért, de félnek tőlük. Pedig egy jó fogorvos nem félelmetes, hiszen azért van, hogy segítsen rajtunk.

Nagyon sok orvosos film, sorozat van, amelyek alapján megismerjük az általános orvosok, sebészek munkáját. Én amondó vagyok, hogy jó lenne, ha lenne egy ugyanilyen jellegű sorozat fogorvosokkal is.

Természetesen érthető, miért nincs ilyen, hiszen a sebészek munkája sokkal “izgalmasabb”, ők nem csak szájakban turkálnak, hanem életet mentenek. Mondjuk, nekem biztos, hogy vége lenne az életemnek, ha nem lennének fogaim, mert kihullanának. Akinek pedig már volt fájós foga az tudja, hogy legalább annyira kellemetlen a dolog, mint bármilyen más fájdalom. Nem is tudom, melyik lehet a rosszabb, egy lyukas fog vagy a vakbél gyulladáskor érzett fájdalom?

A fogorvosoknak is nagyon fontos munkájuk van. Azt hiszik sokan, hogy ez egyszerű, pedig közel sem az. Nagyon sok elrontott fogsorral találkoznak nap mint nap a fogászatokon, hiszen fogorvosok között is van jó és rossz is.

Egy barátnőm most épp egy magánfogászatra jár, ugyanis a fogorvosa elrontotta a fogát, és egy olyan fogra tette fel a hidat, amire nem lehetett volna.

Minden látogatáskor kiderül, hogy valami nem stimmel vele. Szegénynek nagyon rosszak a fogai, de sajnos ezen nem nagyon tud változtatni, a genetika miatt ilyen.

Fogorvosról fogorvosra járt, mire megtalálta végre azt a szakembert, aki valóban tud is segíteni neki.

A rengeteg gondját már csak az implantátum tudja megoldani. Ez nem olcsó megoldás, ezért hosszasabb utánajárást igényel a dolog, és nem is egyszerű maga a beavatkozás. De magán fogászatokon úgy vélekednek róla, mint napjaink legizgalmasabb beavatkozása.

A fogbeültetés hosszas beavatkozás, de ha a megfelelő fogorvost választjuk, akkor az implantátum hosszú évekig pótolhatja a fogainkat.

A fogorvosbudapest.info oldalon néztünk utána, mielőtt még elment volna megcsináltatni ezt a beültetést a barátnőm. Ehhez a fogorvoshoz jár, nagyjából elmondta neki a konzultáción, hogy mi lesz ennek a menete, de jobb az ilyen beavatkozások előtt ismételni egy kicsit, hogy ne maradjanak kérdései.

Amúgy szeret idejárni, azt mondta, hogy nem drága fogorvoshoz képest az ellátás, kedvesek a dolgozók és ami fontos, hogy nem rontják el a fogát, és persze ez a legfontosabb. Az sem baj, ha barátságos a környezet, mint itt, de ugye az a legfontosabb, hogy jó szakemberhez kerüljön az ember. És az itt dolgozó összes fogorvos nagyon jó szakember. Elég sok fogorvost kipróbált már élete során, de állítása szerint itt a legjobb az ellátás. Ezért is hagyta abba a keresést, és jár már ide, szerintem több, mint fél éve. Mindig van valami, amit ki kell cserélni, újra kell tömni vagy húzni kell. Elég szerencsétlen egy helyzet, de legalább végre hozzáértő kezekbe került és nem kell majd ezeket is cserélni.

De mi is az az implantátum?

Persze, sok implantátum létezik, főleg a plasztikai sebészetben lehet ezzel találkozni, de a különböző szépészeti megoldások mellett itt vannak a fogászati implantátumok is, és amikor azt írom, implantátum, én erre gondolok.

A fogorvosbudapest.info oldalon elég hosszasan le van írva, mik ezek és hogyan zajlik a beültetés, hiszen ez nem valami közismert dolog, én úgy vettem észre.

A fogászati implantátum egyébként nem maga a fog. Az implantátum egy olyan kis csavaros szerkezet, amibe bele lehet tenni magát a felépítményt, azaz a fogat. Igazából olyan, mint egy kis csavar, aminek van egy külső és belső csavarmenete is. A külső menettel lehet rögzíteni a csontba, és ebbe lehet befogatni a felépítményt, tehát a kész műfogat a belső menet tartja meg.

Egy ilyen implantátum több mindenből is lehet, de ezekben közös, hogy egyik sem okoz allergiát. Ez nagyon fontos, hiszen elég nagy gondot okozna, ha a páciens allergiás lenne erre. Sokan vannak amúgy, akiknek fémallergiájuk van. De szerencsére ezek az implantátumok nem váltanak ki allergiás reakciót senkinél sem.

A legjobb a titán-ötvözetekből készült implantátum, ezzel dolgoznak ennél a fogorvosnál is. Van még cirkóniumból készült implantátum is, de az kevésbé jó, így azt nem használják itt.

Érdekes, hogy az implantátumok között vannak különbségek is, hiszen nem mindegy, ki gyártotta őket, pontosan milyen arányban vannak benne az összetevők. Az árak az összetétel szerint változnak is. Egy jobb implantátum drágább,mint a többi. De egyébként ennél a fogorvosnál mindegyik jó, tartós és a rágóképessége mindnek jó. De érdemes megnézni, milyenek vannak és érdemes konzultálni a fogorvossal, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb a számunkra. Ez ugyanis egyénileg változhat is. Persze a végén úgyis a pénztárcánk fogja meghozni a végső döntést, de mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni és tanácsot kérni tőle, melyiket ajánlja és miért.

Ennél a fogorvosnál is segítenek a választásban, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a lehetőségeinkhez mérten a legjobb implantátumot válasszuk ki.

Az a jó ebben az implantátumban egyébként, hogy szinte bárki kaphat. Persze vannak kivételek, a gyerekek mivel még növésben vannak, ki vannak zárva ebből, de a nagyon rossz szájhigiénia, kezeletlen cukorbetegség és csontritkulás is kizárhatja az implantátum beültetését.

De nem kell megijedni, ha ilyen problémája van valakinek, akkor is lehet pótolni az elveszített fogakat, csak más módszerekkel, nem az implantátum behelyezésével.

Amikor implantátumot szeretnénk, akkor az első lépés egy panoráma röntgen készítése. Ezen a szakorvos látja, milyen a száj állapota, hova lehet betenni az implantátumot, meg tudja csinálni a terveket.

Ahhoz, hogy az implantátum jó legyen, nagyon jó szájhigiéniára van szükség. Ezért el kell menni egy dentálhigiénikushoz, aki elvégzi a professzionális fogtisztítást és tanácsokat is ad a száj megfelelő higiéniájának megőrzése érdekében.

Az implantátum behelyezése előtt el kell távolítani a rossz fogakat, mivel ezek sajnos olyan környezetet teremtenek, amiben az implantátum környezete is beteg lehet. Ezért fontos megnézni a teljes szájüreget és el kell kezdeni a beteg fogak ellátását. Nem feltétel, hogy minden fogunk rendben legyen, de fontos, hogy az implantátum helye mellettieknek ne legyen baja, és a többit is el kell kezdeni kezelni. Nagyon drága egy ilyen implantátum, nagy kár lenne, ha azért nem sikerülne az implantálás, mert a többi beteg fog megfertőzi.

Meg kell csinálni a gyökérkezeléseket, töméseket, hogy rendezett környezetbe kerülhessen az implantátum és megfelelően tudjon csontosodni, mert hogy ezeknek az implantátumoknak olyan a felszíne, ami elősegíti a csontosodást, és így gyakorlatilag egy újabb fogat lehet “növeszteni”.

Egyébként a jó implantátum nem esik ki, nem megy tönkre, de ha nem megfelelő területre lett téve, akkor előfordulhat. Ha például egy fogágybetegség miatt estek ki a fogak, akkor az implantátum sem fog sikerrel járni. Fontos, hogy kezelve legyen az a probléma, ami a fogvesztés hátterében áll, hiszen ha például beteg a fogíny, akkor nem is tud rendesen meggyógyulni a csavarok körül, és ez is fogvesztéshez vezethet. Az implantátumnak ugyanis nincs olyan vérellátása, mint maguknak a fogaknak, amik egyébként önálló is szervekként működnek.

Arra is vigyázni kell egyébként, hogy ne gyulladt területre kerüljön az implantátum, mert a gyulladt környezetben nem tud gyógyulni és nem lesz sikeres a beültetés.

A dohányzás is komoly rizikót jelent, mert a cigifüstben található anyagok lassítják a gyógyulást és növelik az elváltozások kockázatát. A cigaretta amúgy is nagyon káros, nem csak az implantátumot teszi tönkre, de implantátum behelyezése után célszerű teljesen letenni a cigarettát.

A legtöbb orvos még egy CBCT felvételt is kér, így három dimenzióban is látja, hogy hova kell majd betenni az implantátumot.

Szerintem is elég izgalmas egy beavatkozás ez. Hiszen itt nem csak egy pót fog behelyezéséről van szó, hanem egy olyan eljárásról, aminek a segítségével kinőhet egy teljesen új fogunk!

Nekem nincs szükségem ilyesmire, szerencsére jók a fogaim, de tényleg nagyon izgalmas erről olvasni és izgalmas, hogy egy barátnőmnek ilyen foga lesz. Biztos, jól fog sikerülni, hiszen a fogorvos már egy ideje igyekszik rendbe tenni a száját és próbálja megteremteni azt a környezetet, amiben az implantátum beültetése sikeres lehet.

De az implantátumokra van garancia is, amennyiben az ember mindig megjelenik az időszakos kontrollokon. Hiszen ezekre azért van szükség, hogy az esetleges elváltozásokat, megjelenő problémákat időben észrevegyék és orvosolni tudják. Ha valaki nem jelenik meg ezeken a kontrollokon, akkor nem várhatja, hogy cseréljenek egy olyan fogat, amit meg lehetett volna menteni.

Sokakban felmerül ezek alapján, hogy vajon mennyire fájdalmas egy ilyen implantátum, de az a jó hír, hogy kevésbé fáj, mint a foghúzás, sokkal kevesebb terheléssel jár annál. A beavatkozáskor van érzéstelenítés is természetesen, így nem lehet belőle sokat érezni. Majdnem fájdalommentes, És utólag sem fáj, ha betartjuk az előírásokat és szedjük a gyógyszereket, amiket felír az orvos.

Egy ilyen implantátum behelyezése nem is tart sok ideig, gyorsabban megvan általában, mint egy gyökérkezelés. Az egyetlen kissé kellemetlenebb lépés, hogy varrat is keletkezik. ezt 7-10 nap múlva szedik ki, de ez egy kisebb kellemetlenség, amit ki lehet bírni.
A lényeg, hogy fokozatosan legyen terhelve az implantátum és akkor nem fog fájni és nem is lesz vele gond.

Fontos még a rendszeres ellenőrzés, és ha valami nem olyan, mint kellene, akkor érdemes azonnal visszamenni az orvoshoz, aki tud segíteni De a megfelelő előkészítésnek köszönhetően ezek a komplikációk elég ritkáék szoktak lenni. Ha a megfelelő helyen csináltatjuk és minden előírást betartunk, akkor nem lesz baj.

Persze ettől még elég ijesztő lehet egy implantátum gondolata. A barátnőmet segített megnyugtatni a fogorvosbudapest.info oldal hosszas leírása, ahol szerintem minden kérdésre talált választ. Ennek köszönhetően felkészült, és már nem fél annyira, sokkal inkább várja, hogy bekerüljön az implantátum a szájába és megkezdődjön a csontosodás.

Ez az implantátum behelyezés olyan izgalmas dolog, hogy erről bőven lehetne szerintem egy filmet készíteni!

implantátum
implantátum