Gyerekkorom kedvenc sorozatából már tanulhattam a környezetvédelemről

Ha a kilencvenes években nőttetek fel, talán még ti is emlékezhettek a Bolygó kapitánya című rajzfilm sorozatra. A testvéremmel imádtuk ezt a sorozatot, lehetetlen volt minket elmozdítani a tévé mellől, ha épp a Bolygó kapitánya ment. Már kicsiként is sokat tanulhattam belőle, ugyanis a környezetszennyezés borzalmait igyekezett bemutatni, csak mesés, a gyerekek számára is megemészthető formában. A környezetvédelem témával kapcsolatos érzékenyítést sosem lehet elég korán elkezdeni, és nagyon hálás vagyok a rajzfilm készítőinek, amiért már csöpp koromban felhívták a figyelmemet az emberiség káros, sokszor önpusztító szokásaira.

Többek között nekik is köszönhető, hogy felnőtt koromban is igyekszem környezettudatos életet élni. Ez pedig most már nem csak abban merül ki, hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet és biciklivel járok munkába. Több éves spórolás után ugyanis végre megengedhettem magamnak, hogy valóra váltsam egy régi álmomat és saját napelem rendszert telepíttethessek az otthonomra. Ezt pedig a napelemrendszer.info weboldalnak is köszönhetem, ugyanis itt olvashattam először részletesebben is a napelem rendszerekről.

A tetőmre telepített napelem rendszer 4 kw teljesítményű, és minden várakozásomat felül múlja. A segítségével szinte már egyáltalán nem kell a villanyszámlákra gondolnom, hiszen magamnak tudom megtermelni az áramot, károsanyag kibocsátás nélkül. Ez a fajta függetlenség pontosan az, amire mindig is vágytam. A napelem rendszerem 4 kw-os teljesítményét 12 db csúcsminőségű Sharp félcellás napelemnek köszönhetem, amihez egy szintén kiváló minőséget képviselő német SMA inverter párosul. A rendszerem szerencsére abban az esetben még bővíthető lesz 3-4 újabb panellel, ha megnőne az energiaszükségletem.

A rendszer méretét az határozza meg, hogy milyen és mennyi elektromos áramot fogyasztó készüléket használunk. Ez az egyik tényező, amit a kivitelezők az ingyenes helyszíni felmérés folyamán megvizsgálnak. Ezenfelül azt is megnézik, hogy milyen állapotban van a tető szerkezete (azaz bírni fogja-e a napelem panelek súlyát), milyen a tető dőlésszöge és az épület tájolása. A végleges árajánlatot is csak a helyszíni felmérés után tudják megadni, hiszen addig nem tudják megmondani, mekkora lenne az ideális rendszer, hiszen mint tudjuk, minden épület más és más.

Egy ilyen rendszer bruttó 1.555.000 forintba került, de ha belegondolok, hogy milyen minőségűek a felhasznált alkatrészek, és milyen kifinomult munkát végeztek a kivitelezők, abszolút megéri. Arról nem is beszélve, hogy mind a gyártók, mint a kivitelező garanciát vállal. Ha minden jól megy, a 4 kw napelem rendszerbe fektetett összeg pedig 8-10 éven belül megtérül a 0 forintos villanyszámlákon keresztül. Több évtizeden keresztül élvezhetem most már a napelemek nyújtotta zöld áramot. A későbbiekben akár még az elektromos fűtésre is áttérhetek.