Egy film miatt néztem utána az alkoholizmusnak

Nagyon szeretek filmeket nézni. De nem minden műfajban: elég válogatós vagyok, és vannak olyan filmek, amiket élből nem nézek meg, mert maga a műfaj áll tőlem távol. Aminek nem tudok nemet mondani, azok például a thrillerek, a különféle bűnügyi témájú filmek és azok, amik valós történet alapján készültek. Szeretem, ha egy film életszagú, valahogy sokkal jobban meg tudom érteni, és át tudom érezni, mert közel áll a valósághoz és akár még tanulságos is lehet. Persze tudom, hogy ettől függetlenül ezek is tartalmazhatnak nem valós elemeket, de sokkal valószínűbb, hogy például látok egy betörést, mint az, hogy földönkívüliekkel fogok kommunikálni.

Nemrég láttam egy filmet, ami egy alkoholista férfi történetét mutatta be: nagyon sikeres vállalkozást vezetett, majd szép lassan elkezdett lecsúszni a lejtőn, majdnem mindenét elvesztette, de végül segítséget kapott onnan, ahonnan nem is számított rá.

A film után elkezdtem olvasgatni a témában, és megtaláltam a https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink weboldalát, ami egy addiktológiai- és családkonzultációs központ. Itt elsősorban olyan embereknek segítenek, akiknek problémáik vannak az alkohollal. Egy közel egy hónapos programban lehet náluk részt venni bentlakással, teljes ellátással. És ez idő alatt a cél nyilván az, hogy teljesen el tudják hagyni az alkoholt, lehetőleg örökre. Ahogy olvastam, ezt a Minnesota -modellel tudják elérni. Ez egy olyan terápiának a programja, aminek végcélja a teljes absztinencia. Ennek az az alapja, hogy az alkoholizmust betegségként kezelik. De ami a legfontosabb: elérni, hogy a beteg felismerje azt, hogy a problémái komolyak és segítség nélkül nem tudja megoldani. Persze, ha valaki eljutott addig, hogy részt vegyen egy ilyen 28 napos programban, az nagy valószínűséggel tisztában van azzal, hogy szüksége van segítségre, ugyanakkor, biztos sokan vannak, akik nem, és csak azért vesznek részt benne, hogy “megnyugtassák” a családot. Ezért szerintem nagyon jó választás a Minnesota-modell. Ráadásul ez, a honlapon olvasható információk szerint, egy igen intenzív program, különféle előadásokkal, terápiákkal.

Furcsa gondolat, de ha nekem ilyen jellegű gondjaim lennének, biztosan ide fordulnék. Ugyanis ez a központ a Lovizer családhoz köthető, akik közelről ismerik az alkoholizmust. Apa és fia, közvetlenül is megküzdöttek vele, de ugyanúgy a család többi tagja is, hiszen rájuk is hatással volt minden. Ők nem csak, hogy létrehozták ezt a központot, de addiktológiai konzultánsként is segítik a gyógyulást, na és persze egy szakorvos is részt vesz benne. Itt lehet őket megnézni: https://felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink.

Ezelőtt, én nem is tudtam, hogy létezik ilyen lehetőség, pedig biztos sokakat érdekelne. Hiszen valljuk be, akármilyen betegségről is legyen szó, az ember nem szívesen, vagy legalábbis nem minden esetben bízza rá magát szívesen az állami szférára. Ugyan ezért külön fizetni kell, és nem pár tízezer forintról van szó, de szerintem az egészség mindennél fontosabb, és ha az van, akkor van minden.