Ami a tévében menő, azt az életben is ki kell próbálni

Avagy hogyan rendelt az öcsém életében először acetilén palackot

Az öcsém, Ottó és a haverjai minden péntek délután befoglalják a nappalit. Általában filmet vagy valami sorozatot néznek, pizzát rendelnek. Persze közben a baromkodás az megy. Én ilyenkor az ebédlőnk asztalát foglalom el, mert írom a beadandóimat az egyetemre és a nagy asztalon aztán tényleg szét tudom pakolni a cuccaim.

Legutóbb „Game of Thrones” maraton volt terítéken, most azonban egy műsor a hegesztésről köti le a figyelmüket a Discovery Channelen. Kitalálták, hogy nekik is ki kellene próbálni a hegesztést, el is kezdtek gyorsan szervezkedni, telefonálgatni, hogy vajon a környéken ki tudna nekik segíteni.

acetilén palack

Anyukával csak tátott szájjal hallgattuk az eseményeket. Ottóékat teljesen elkapta a flow, de pár perc alatt csalódniuk kellett, mert a társaságukban senki nem értett a hegesztéshez. Ottó csendben is kullogott ki a következő adag sajtos popcornért.

Anyuka kedvesen megemlítette Ottónak, hogy érdemes lenne megkérdeznie Nagypapát erről, mert ő tud hegeszteni. Úgy tudja, hogy Nagypapának biztosan van felszerelése is hozzá, mint például védőkesztyű, hegesztőpajzs és még acetilén palack is. Bár ez utóbbit lehet rendelni kell majd, de Anyuka már nyomta is Ottó kezébe a névjegyét a Gázpalackfutárnak, hogy intézkedjen sürgősen. Halkan hozzátette, hogy ha az acetilén palack cserére szorul, akkor azt Ottónak a zsebpénzéből kell finanszíroznia.

Nagypapa szintén lelkesen fogadta az unokája nem hétköznapi megkeresését. Ottó kihangosítva beszélt vele telefonon, így kb. az egész ház hallotta, hogy mit egyeztetnek, mert közben a haverjai is bekapcsolódtak a hívásba. Nagypapa nagyon bírja Ottó haverjait, így meg is egyeztek, hogy a jövő hétvégén ott töltik a délutánt. Az acetilén palackról azonban valóban gondoskodni kellett. Nagypapa is mondta, hogy Anyuka tudja a futár telefonszámát, akitől rendelni kell a palackot.

Anyuka azonban mindent Ottóra bízott. Kérte, hogy alaposan nézzenek utána az információknak a honlapon, meg egyáltalán mi is az az acetilén palack.

A srácok persze azonnal nekiálltak kutakodni a neten. A következő fél órában teljes csönd, majd egyszer csak azt halljuk, hogy Péter kiabál: „Hú, tök jó! Szállítanak Csömörre is!”. Anyuka a sudokuja felett motyogja, hogy valóban szállítanak, váci a cég és vállal az agglomerációban és Pesten is kiszállítást.

Ottó közben kijött hozzánk az ebédlőbe és leült Anyuka mellé a kis jegyzeteivel. Mondta, hogy fel kell ismét hívnia Nagypapát, mert a honlapon azt írják, hogy csak olyan palackot szabad rendelni, mint amilyen korábban is volt neki. Így fontos lenne a márka is, mert forgalmazzák Messer Hungarogáz Kft. és a Linde termékeit is.

Továbbá azt is tudni kell, hogy mekkora a palack töltete, mert a honlapon 9 féle közül lehet választani. És mivel mindegyik más méret, ezért eléggé mellé is lehet lőni.

Nagypapával leegyeztették, hogy a 2 kg töltetű, 14 literes űrtartalmú palackot kell megrendelni, ami a honlap szerint Budapestre 13 500 Ft. Valószínűleg ez Csömörre kicsit drágább lesz, tanakodik Ottó közben. Azzal is bepróbálkozik, hogy hátha a 4 kg töltetű, 27 literes nem lenne-e jobb választás, hiszen mégis öten vannak a barátaival és elég sok mindent ki szeretnének próbálni. Annak 19 000 Ft az ára Budapesten, így az még beleférne a keretébe a zsebpénzéből.

Nagypapa persze egy laza mondattal leszerelni, mondván, hogy zöldfülűek, és feleslegesen ne pazaroljanak, arról nem is beszélve, hogy neki nem ekkora van, szóval ragaszkodni kell az előírásokhoz.

A telefonhívás alól azonban kibújik Ottó, hiába szorongatja a névjegykártyát a +36/20 5-222-777-es telefonszámmal, nem meri felhívni. Még jó, hogy van egy olyan opció, hogy tud visszahívást kérni a honlapon. Meg kell adnia a keresztnevét, az e-mail címét, telefonszámát és a visszahívás tárgyát, azaz ez esetben az acetilén palack méretével, mennyiségével kapcsolatos adatokat. Persze, a címet is jó, ha beleírja, mert így még pontosabb kalkulációt tudnak végezni a visszahívás előtt.

Ottón látszott, hogy izgul, ugyanakkor a kísérőlevelet a jegyzetei alapján gyorsan megírta. A visszahívás nagyjából egy óra múlva érkezett. Leegyeztették a kiszállítás pontos időpontját, az árat és Ottó fülig érő szájjal tette le a telefonját.

Büszke 17 évesként ment be a haverjaihoz, hogy mit sikerült intéznie tulajdonképpen egy óra alatt, hála az internetnek. A következő szombaton igazi férfivá válnak, hiszen kipróbálják végre a hegesztést, Nagypapa átadja a tudást számukra. Anyukával mi ezen hangosan felnevettünk, de tulajdonképpen jó, ha kipróbálják magukat ilyen területen is és nem csak állandóan a kanapén ülve bámulják a különböző sorozatokat.